4ο Επιστημονικό Συνέδριο «Καρκίνος του Μαστού 2015 – τι άλλαξε, τι αλλάζει»

4ο Επιστημονικό Συνέδριο «Καρκίνος του Μαστού 2015 – τι άλλαξε, τι αλλάζει»

Την πιο συχνή νεοπλασματική ασθένεια των γυναικών αποτελεί σήμερα ο καρκίνος του μαστού.Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο.

Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, στο «οπλοστάσιο» των ειδικών προστίθενται συνεχώς νέες τεχνικές για την καταπολέμηση της νόσου και η φαρμακευτική «φαρέτρα» των ιατρών εμπλουτίζεται με νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση τόσο του μεταστατικού όσο και του πρώιμου σταδίου, ενώ και οι νέοι ορμονικοί χειρισμοί εξασφαλίζουν προστασία των ασθενών από υποτροπές για πολλά χρόνια.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καρκίνος του Μαστού 2015 – τι άλλαξε, τι αλλάζει», το οποίο διοργανώθηκε από τη Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», τη Δ’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», την Β΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ και τη Λεμφολογική εταιρία, στις 30 – 31 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Hilton και την 1 Φεβρουαρίου 2015 στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Στο Συνέδριο προέδρευσαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ’ Χειρουργική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος, η Διευθύντρια Χειρουργός Μαστού του Νοσοκομείου «Metropolitan», PhDFEBS (onBreastSurgery), Επιστ.Συνεργάτης της Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία Φιορίτα Πουλακάκη και η Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,Β΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία Αμάντα Ψυρρή.

Η Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση του κοινού. Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές διαλέξεις από εξειδικευμένους επιστήμονες που αφορούσαν την πρόληψη, τις απεικονιστικές εξετάσεις, την διατήρηση της γονιμότητας μετά από καρκίνο του μαστού, το follow up μετά από τη ολοκλήρωση των θεραπειών, το λεμφοίδημα μετά από τις επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού και άλλα θέματα που παρουσίαζαν ενδιαφέρον για το κοινό. Ακολούθησε η τελετή έναρξης από την Ιστορικό- Βυζαντινολόγο κ.Νίκη Τσιρώνη, με θέμα ‘Μαστός: Ζωή, έρωτας, γονιμότητα στη τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια και των δυο εκδηλώσεων, διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της Χειρουργικής, Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας, Γυναικολογίας, Πλαστικής Χειρουργικής και Γενετικής αναφέρθηκαν στις νεώτερες εξελίξεις του Καρκίνου του Μαστού καθώς και στα συμπεράσματα από τα πρόσφατα μεγάλα διεθνή συνέδρια για τον Καρκίνο του Μαστού. Στο συνέδριο συζητήθηκαν, ακόμα, και άλλες σύγχρονες τάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα:

  • Παρουσιάσθηκαν οι νέες τάσεις στη χειρουργική του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Συζητήθηκαν, οι νέες απόψεις για την κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς που δεν τον χρειάζονται μειώνει σημαντικά επιπλοκές όπως το λεμφοίδημα και ο χρόνιος πόνος που ταλαιπωρούν τις ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού.
  • Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις των γονιδιακών panel, και στους μοριακούς υπότυπους του καρκίνο του μαστού που σχετίζονται με τη κληρονομικότητα. Διευκρινίστηκε από τους ειδικούς σε ποιες οικογένειες πρέπει να γίνεται γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού και ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης που προτείνουμε σε γυναίκες που έχουν κάποια γενετική επιβάρυνση. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε αυτές τις ασθενείς μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε με προληπτική μαστεκτομή και ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση.
  • Σε ξεχωριστή συνεδρία αναπτύχθηκαν όλες οι εξελίξεις στα νεώτερα χημειοθεραπευτικά σχήματα τόσο στη πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο του καρκίνου του μαστού.
  • Τέλος, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες μελέτες που ανακοινώθηκαν στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια για τον καρκίνο του μαστού που έγιναν εντός του 2014.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2015, στο ΝοσοκομείοMetropolitan, ξεχωριστό Σεμινάριο με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, με τη χρήση ειδικών εξομοιωτών (handson) για την τεχνική εντοπισμού και βιοψίας του Λεμφαδένα Φρουρού.

Πρόκειται για τη μέθοδο που, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, πρέπει να εφαρμόζεται για τη σταδιοποίηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων αντί για το λεμφαδενικό καθαρισμό που γινόταν παλαιότερα. Στο σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν 20 νέοι Χειρουργοί στη μέθοδο αυτή. Υπεύθυνοι του Σεμιναρίου ήταν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου, ο κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η κυρία Φιορίτα Πουλακάκη.