Συνήθεις Απορίες

1.Ποια χρονική περίοδο πρέπει να κάνω αυτοεξέταση μαστού;

Ο καλύτερος χρόνος για αυτοεξέταση μαστού για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, είναι μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου, (5η – 8η ημέρα του κύκλου) όπου ο μαστός είναι πιο μαλακός και η ψηλάφηση γίνεται πιο εύκολα. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν έχει σημασία το χρονικό διάστημα της αυτοεξέτασης αρκεί να είναι σε τακτική βάση (μηνιαία ) και να μην αμελείται.

2.Πριν την έμμηνο ρύση ψηλαφώ ογκίδια στο μαστό μου, τα οποία μετά την έμμηνο ρύση δεν εντοπίζονται. Είναι ανησυχητικό

Ο μαστός «αλλάζει» μέσα στο μήνα ανάλογα με τη φάση του ορμονικού μας κύκλου. Για τις γυναίκες με έμμηνο ρύση, τα ογκίδια που πιθανόν ψηλαφείτε βρίσκονται πιθανότατα εκεί στα πλαίσια της φυσιολογικής ινοκυστικής μαστοπάθειας και δεν είναι ανησυχητικά.

3. Πότε πρέπει να ξεκινήσω να ελέγχω το στήθος μου με αυτοεξέταση;

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να «γνωρίζει» το στήθος της, ξεκινώντας από νωρίς. Η ηλικία των 20-25 ετών είναι μια σωστή χρονικά περίοδος για έναρξη της αυτοψηλάφησης.

4. Πότε πρέπει να ξεκινήσω προληπτικούς ελέγχους με απεικονιστικές εξετάσεις;

Εξαρτάται από το ατομικό, κληρονομικό ιστορικό καθώς και από την υφή του μαστού κάθε γυναίκας. Δεν υπάρχει κανόνας, σίγουρα όμως ένα υπερηχογράφημα μαστού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση, θα ήταν καλό να αρχίσει μετά την ηλικία των 25 ετών.

5. Κάθε πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Γενικά στις γυναίκες χωρίς κληρονομικό ιστορικό η πρώτη μαστογραφία, -μαστογραφία αναφοράς -θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και στη συνέχεια από τα 40 έτη της γυναίκας και μετά, μία φορά κάθε χρόνο.

6. Η μητέρα μου έπαθε νέα καρκίνο μαστού. Είναι επικίνδυνο για εμένα; Τι πρέπει να κάνω για να τον «προλάβω»;

Το θετικό κληρονομικό ιστορικό ειδικά όταν αυτό αφορά σε πάσχουσες σε νεαρή ηλικία, αυξάνει σίγουρα τις πιθανότητες που έχει η γυναίκα με τέτοιο κληρονομικό ιστορικό να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Πέρα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής -χωρίς αλκοόλ, κάπνισμα και περιττά κιλά – η παρακολούθηση στις γυναίκες αυτές θα πρέπει να είναι σχολαστική με τακτική κλινική εξέταση και έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη νεώτερη συγγενή. Αν για παράδειγμα η μητέρα της γυναίκας έχει νοσήσει με καρκίνο μαστού στην ηλικία των 35, η κόρη της θα πρέπει να ξεκινήσει την πρώτη της μαστογραφία ήδη από την ηλικία των 25 ετών.

7. Είναι πιο επικίνδυνο να «κληρονομήσω» τον καρκίνο από συγγενείς της μητέρας μου ή του πατέρα μου;

Η πιθανότητα είναι ακριβώς η ίδια.

8. Τα σουτιέν με μπανέλα έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο μαστού. Ισχύει;

Κάτι τέτοιο αποτελεί έναν ακόμα «μύθο» για τον καρκίνο του μαστού.

9. Υπάρχουν προϊόντα που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο του μαστού; Τι πρέπει να προσέχω;

Επιβλαβή προϊόντα με χειροπιαστές αποδείξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις σε αρκετές μελέτες που συνδέουν τη χρήση των χημικών συντηρητικών υπό τον όρο parabens που συνδέουν τη χρήση κάποιων καλλυντικών που τα περιέχουν, όπως κρέμες προσώπου και σώματος, lotion, αποσμητικά, σαπούνια, κ.ά. , με την ανάπτυξη αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του μαστού.

11. Πρέπει να κάνω και μαγνητική μαστογραφία; Η μαγνητική υποκαθιστά την ψηφιακή;

Η μαγνητική μαστογραφία δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την ψηφιακή μαστογραφία. Είναι διαφορετική εξέταση με διαφορετικές ενδείξεις.

12. Έχω πυκνούς μαστούς. Είναι πιο επικίνδυνο να νοσήσω με καρκίνο μαστού;

Η πιθανότητα είναι ακριβώς η ίδια. Το μόνο που διαφοροποιείται είναι η ευκολία στη διάγνωση. Μια γυναίκα με μεγάλους μαστούς είναι σαφώς δυσκολότερο να κάνει αυτοεξέταση και να διαπιστώσει κάποια βλάβη μόνη της, με αποτέλεσμα να «αφήσει» έναν καρκίνο μαστού να εξελιχθεί. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά ο ετήσιος κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος.

13. Αν κάνω μαστογραφία ετησίως πρέπει να κάνω και υπερηχογράφημα;

Εξαρτάται από την πυκνότητα των μαστών και τα ευρήματα που είναι προς παρακολούθηση.

14. Έχω κάνει αυξητική στήθους. Κινδυνεύω περισσότερο να νοσήσω με καρκίνο μαστού;

Δεν έχει βρεθεί συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και στα ενθέματα σιλικόνης.

15. Τα ενθέματα σιλικόνης δυσκολεύουν τον ακτινολόγο να εντοπίσει πιθανό καρκίνο μαστού μέσω μαστογραφίας;

Όχι εφόσον η μαστογραφία είναι ψηφιακή κι εφόσον φυσικά ο άνθρωπος που «διαβάζει» τη μαστογραφία είναι γνώστης του αντικειμένου.

16. Παρουσίασα έκκριμα με αίμα από τη θηλή μου. Θα πρέπει να επισκεφτώ ιατρό;

Θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε ειδικό στο μαστό ο οποίος θα εκτιμήσει το έκκριμα, θα στείλει κυτταρολογική εξέταση από το έκκριμα και θα συμπληρώσει τον έλεγχο με κλινική εξέταση του μαστού και λοιπές εξετάσεις.

17. Πότε το έκκριμα από τη θηλή είναι ανησυχητικό;

Μόνο όταν είναι αιματηρό ή ροζ. Διαφανές, λευκό, υποκίτρινο ή σκούρο πράσινο έκκριμα συνήθως εμφανίζεται στα πλαίσια καλοηθών παθήσεων του μαστού. Σε κάθε περίπτωση όμως, μη διεξάγετε συμπεράσματα μόνοι σας. Θα πρέπει σε οποιαδήποτε αλλαγή του μαστού σας να απευθυνθείτε σε ειδικό ώστε η κατάστασή σας να εκτιμηθεί κλινικά.

18. Είχα καλοήθεις κύστεις στο μαστό. Έχω περισσότερες πιθανότητες να νοσήσω με καρκίνο του μαστού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό;

Η πιθανότητα είναι η ίδια.

19. Ο θηλασμός με προστατεύει από καρκίνο μαστού. Πόσο πρέπει να διαρκεί;

Σύμφωνα με έρευνες για να θεωρηθεί ο θηλασμός προστατευτικός για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 40 ημέρες.

20. Έχω χειρουργηθεί στο μαστό μου με καρκίνο μαστού και έχω προχωρήσει σε αποκατάσταση. Θα μπορέσω να θηλάσω;

Από τον υγιή μαστό, ναι.

21. Τι είναι το Oncotype;

Πρόκειται για μια διαγνωστική εξέταση, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα με νόσο αρχικού σταδίου και που βοηθάει την ασθενή αλλά και το θεράποντα ιατρό στο να λάβουν τη σωστή απόφαση για το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί. Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι να προσδιοριστούν οι γυναίκες αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία καθώς και να υπολογιστούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου. Εξετάζεται η δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό του μαστού.