Καρκίνος του Μαστού 2016. Τι άλλαξε; Τι αλλάζει;

Καρκίνος του Μαστού 2016. Τι άλλαξε; Τι αλλάζει;

Δελτίο Τύπου

Την πιο συχνή νεοπλασματική ασθένεια των γυναικών αποτελεί σήμερα ο καρκίνος του μαστού.Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο.
Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, στο «οπλοστάσιο» των ειδικών προστίθενται συνεχώς νέες τεχνικές για την καταπολέμηση της νόσου και η φαρμακευτική «φαρέτρα» των ιατρών εμπλουτίζεται με νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση τόσο του μεταστατικού όσο και του πρώιμου σταδίου, ενώ και οι νέοι ορμονικοί χειρισμοί εξασφαλίζουν προστασία των ασθενών από υποτροπές για πολλά χρόνια.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καρκίνος του Μαστού 2015 – τι άλλαξε, τι αλλάζει», το οποίο διοργανώθηκε από τη Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», τη Δ’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», την Β΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ και την Α΄Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μετροόλιταν και την Χειρουργική Κλινική Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών, , στις 4 – 6 Φεβρουαρίου 2016 στο ξενοδοχείο Hilton και στις 7  Φεβρουαρίου 2016 στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Στο Συνέδριο προέδρευσαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ’ Χειρουργική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος, η Διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου Ευρωκλινική Αθηνών, PhD FEBS (on Breast Surgery), Επιστ.Συνεργάτης της Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία Φιορίτα Πουλακάκη και η Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,Β΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία Αμάντα Ψυρρή.  Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν ο Καθηγητής Ογκολογίας      ΤΕΙ Αθήνας, και Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν, κύριος Δημήτριος Μπαφαλούκος

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, το συνέδριο ξεκίνησε με το στρογγυλό τραπέζι της Νοσηλευτικής Ογκολογίας. Ακολούθησε συνεδρίαση από τις ΜΚΟ και τα ΜΜΕ, όπου ήταν αφιερωμένη στον ρόλο των ΜΚΟ για την γυναίκα με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα. Ακολούθησε αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, υπό την αιγίδα του UICC. Φέτος δόθηκε για πρώτη χρονιά βήμα στην ομάδα των Νέων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ), όπου στο στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσαν συζητήθηκαν οι νεώτερες εξελίξεις από όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού. Τις ημέρες που ακολούθησαν, διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της Χειρουργικής, Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας, Γυναικολογίας, και Γενετικής αναφέρθηκαν στις νεώτερες εξελίξεις του Καρκίνου του Μαστού καθώς και στα συμπεράσματα από τα πρόσφατα μεγάλα διεθνή συνέδρια για τον Καρκίνο του Μαστού. Στο συνέδριο συζητήθηκαν, ακόμα, και άλλες σύγχρονες τάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα:
Παρουσιάσθηκαν οι νέες τάσεις στη χειρουργική του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Συζητήθηκαν, οι νέες απόψεις για την κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς που δεν τον χρειάζονται μειώνει σημαντικά επιπλοκές όπως το λεμφοίδημα και ο χρόνιος πόνος που ταλαιπωρούν τις ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις των γονιδιακών panel, και στους μοριακούς υπότυπους του καρκίνο του μαστού που σχετίζονται με τη κληρονομικότητα. Διευκρινίστηκε από τους ειδικούς σε ποιες οικογένειες πρέπει να γίνεται γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού και ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης που προτείνουμε σε γυναίκες που έχουν κάποια γενετική επιβάρυνση. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε αυτές τις ασθενείς μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε με προληπτική μαστεκτομή και ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση.
Σε ξεχωριστή συνεδρία αναπτύχθηκαν όλες οι εξελίξεις στα νεώτερα χημειοθεραπευτικά σχήματα τόσο στη πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο του καρκίνου του μαστού.
Τέλος, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες μελέτες που ανακοινώθηκαν στα μεγαλύτερα  διεθνή συνέδρια για τον καρκίνο του μαστού που έγιναν εντός του 2015.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκε την  7η Φεβρουαρίου 2016, στο  Νοσοκομείο Ευρωκλινική Αθηνών, ξεχωριστό Σεμινάριο με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, με τη χρήση ειδικών εξομοιωτών (hands on) για την τεχνική εντοπισμού και βιοψίας του Λεμφαδένα Φρουρού.

Πρόκειται για τη μέθοδο που, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, πρέπει να εφαρμόζεται για τη σταδιοποίηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων αντί για το λεμφαδενικό καθαρισμό που γινόταν παλαιότερα. Στο σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν 20 νέοι Χειρουργοί στη μέθοδο αυτή. Υπεύθυνοι του Σεμιναρίου ήταν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου, ο κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η κυρία Φιορίτα Πουλακάκη.