Ογκοπλαστική: Θεραπεία χωρίς αισθητικούς συμβιβασμούς για τον καρκίνο του μαστού

Ογκοπλαστική: Θεραπεία χωρίς αισθητικούς συμβιβασμούς για τον καρκίνο του μαστού

Η νέα τάση στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού ονομάζεται Ογκοπλαστική. Η τελευταία, αφορά στην επίτευξη του βέλτιστου ογκολογικού αποτελέσματος, που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για κάθε ασθενή, με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση των τελευταίων εξελίξεων στην πλαστική χειρουργική, προκειμένου η θεραπεία να συνοδεύεται από μια άρτια αισθητικά αποκατάσταση του γυναικείου στήθους.

Οι τεχνικές της ογκοπλαστικής χειρουργικής για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού παρέχουν στο χειρουργό τη δυνατότητα να αφαιρεί μεγάλο τμήμα των μαστών στην ογκολογική εκτομή όχι μόνο χωρίς κανένα συμβιβασμό, αλλά, τουναντίον, συχνά βελτιώνοντας αισθητικά την εμφάνισή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αφαίρεση ενός όγκου γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο η τομή όσο και το έλλειμμα στον όγκο του μαστών να φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Στην περίπτωση που η εκτομή του όγκου επιβάλεται να είναι τόσο εκτεταμένη που δεν… κρύβεται με απλές τεχνικές, η ογκοπλαστική χειρουργική προσφέρει το γέμισμα του κενού με λίπος από την ίδια την ασθενή (lipofilling) από περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει αυξημένο λίπος (κοιλιά, μηροί). Περισσότερο απαιτητικές τεχνικές αποτελεί και η παρασκευή κρημνού από γειτονικό σημείο του σώματος της ασθενούς (πλατύς ραχιαίος, mini flap) για την δημιουργία ενός φυσικού αισθητικού αποτελέσματος.

Ακόμα και στην περίπτωση που είναι αναγκαία η μαστεκτομή, οι τεχνικές της ογκοπλαστικής μπορούν – κατά περίπτωση – να διασφαλίσουν τη διατήρηση του δέρματος του μαστού, καθώς επίσης και τη διατήρηση του δέρματος της θηλής και της θηλαίας άλω, επιτρέποντας στο χειρουργό να αποκαταστήσει μια φυσική εμφάνιση στο σχήμα του μαστού. Συνήθως, γίνεται χειρουργική παρέμβαση και στον έτερο μαστό προκειμένου να υπάρχει συμμετρία και να αποφεύγονται οι δυσμορφίες.

Η άμεση αποκατάσταση του µαστού με τεχνικές ογκοπλαστικής αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας, καθώς προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Αφαιρείται μεγαλύτερη ποσότητα ιστού με αποτέλεσμα εξασφάλιση ευρέως ελεύθερων χειρουργικών ορίων.
  • Επιτυγχάνεται καλύτερη συμμετρία με τον έτερο μαστό
  • Πραγματοποιείται μόνο ένα/ μικρότερος αριθμός χειρουργείων.
  • Η επέμβαση ολοκληρώνεται πριν την ακτινοθεραπεία, έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος προβλημάτων επούλωσης του τραύματος.

Οι ασθενείς με μεγάλους μαστούς μπορούν να επωφεληθούν από ένα χειρουργείο με τις συγκεκριμένες τεχνικές, το οποίο απομακρύνει τον καρκίνο σε συνδυασμό με τον ιστό που συνήθως αφαιρείται κατά τη διάρκεια μιας κανονικής μείωσης του μαστού. Οι ογκοπλαστικές τεχνικές επιτρέπουν μια μεγαλύτερη εκτομή, η οποία δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον πλεονεκτήματα μπορεί να περιλαμβάνουν την ανακούφιση των κοινών συμπτωμάτων των ασθενών με μεγάλους μαστούς, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα, του πόνου στην πλάτη, των αυλακώσεων στους ώμους από τους ιμάντες του στηθόδεσμου και του ερεθισμού/φλεγμονών/μυκητιάσεων του δέρματος κάτω από το στήθος.