Αυξητική στήθους: Δεν εγκυμονεί κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Αυξητική στήθους: Δεν εγκυμονεί κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Αν επιθυμείτε να κάνετε επέμβαση αυξητικής μαστών για αισθητικούς λόγους, τότε ίσως  αναρωτιέστε αν τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, όχι.

Αλλεπάλληλες έρευνες εκατέρωθεν του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι τα ενθέματα του μαστού, είτε πρόκειται για ενθέματα σιλικόνης είτε ενθέματα που περιέχουν φυσιολογικό ορό, δε σχετίζονται  με τον καρκίνο του μαστού.

Τουναντίον, στατιστικά η αυξητική μαστού συμπίπτει με μειωμένο κίνδυνο, αν και αυτό συνδέεται με το ότι οι περισσότερες γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν αυτήν την επέμβαση τείνουν να είναι λεπτές, γεγονός που ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα παραπάνω δεδομένα είναι ένας ακόμα λόγος που η αυξητική μαστού θεωρείται η πιο δημοφιλής αισθητική χειρουργική επέμβαση στον κόσμο. Το 2018, μόνο στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300.000 σχετικές επεμβάσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών.

Πρόκειται για μια αύξηση κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2017), τάση που υποδεικνύει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται τη χρήση ενθεμάτων στήθους, ειδικά αν συνυπολογιστούν και οι περιπτώσεις που γίνονται σε ασθενείς που έκαναν μαστεκτομή (αποκατάσταση μαστού με τοποθέτηση ενθέματος). Οι προφυλακτικές μαστεκτομές έχουν, επίσης, γίνει ένα δημοφιλές προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια για γυναίκες που  βρίσκονται σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Ενθέματα και μαστογραφίες

Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας δεν κάνουν καμία διαφοροποίηση για τις γυναίκες που έχουν ενθέματα στις συστάσεις τους για προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Οι περισσότερες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ενθέματα μαστού, οφείλουν να ξεκινήσουν να κάνουν μαστογραφίες μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα.

Ενθέματα και Αναπλαστικό Μεγαλοκυτταρικό Λέμφωμα

Ενώ τα ενθέματα στήθους δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, διερευνάται σήμερα η πιθανή σύνδεσή τους με μια ιδιαίτερα σπάνια μορφή νεοπλασίας, το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα.

Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο τύπο αιματολογικού καρκίνου που εμφανίζεται στους ιστούς του μαστού σε σπάνιες περιπτώσεις. Οι οργανισμοί υγείας και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έστρεψαν την προσοχή τους στην εν λόγω ασθένεια έπειτα από την εμφάνιση ορισμένων κρουσμάτων σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης.

Στην πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούσαν γυναίκες που είχαν ενθέματα με τραχειά υφή κι όχι λεία επιφάνεια. Για το λόγο αυτό, η χρήση αυτού του τύπου εμφυτευμάτων έχει προληπτικά απαγορευτεί στην Ευρώπη.

Στατιστικά, ο κίνδυνος από τη νόσο είναι χαμηλός, καθώς μόλις μία στις 6.920 γυναίκες με ενθέματα μαστού κινδυνεύει έως την ηλικία των 75 ετών.

Συνήθως απαιτείται χημειοθεραπεία και η πρόγνωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση.