Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Ένας άγνωστος εχθρός

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Ένας άγνωστος εχθρός

Ο καρκίνος είναι ένας ύπουλος αντίπαλος. Μπορεί να εξελίσεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να γίνεται αντιληπτός κι όταν τελικά εμφανίζεται να χτυπά τόσο έντονα και ξαφνικά, ώστε να αναγκάζει τους θεράποντες ιατρούς να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σώσουν τους ασθενείς τους.

Ένας τέτοιος τύπος κακοήθειας είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, μια εξαιρετικά σπάνια και επιθετική ασθένεια, στην οποία τα καρκινικά κύτταρα εισχωρούν στα λεμφικά αγγεία του δέρματος του μαστού εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Μέχρι τη στιγμή που αποκαλύπτεται υπό τη μορφή συνήθως μίας ήπιας ερυθρότητας στο μαστό, ο καρκίνος έχει ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, έχει αναπτυχθεί σε κοντινούς ιστούς και λεμφαδένες και είναι έτοιμος να εξαπλωθεί στον οργανισμό.

Μερικές φορές ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού εσφαλμένα διαγιγνώσκεται ως δερματική λοίμωξη (φλεγμονή, μαστίτιδα) από μη εξειδικευμένους ιατρούς στις παθήσεις του μαστού κι αυτό μπορεί να επιφέρει επιζήμια καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Αυτό συμβαίνει, διότι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος κακοήθειας. Ενδεικτικά κι αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ευρύτερη ενημέρωση, η πολιτεία της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, κήρυξε πρόσφατα την 3η Οκτωβρίου ως «Ημέρα Ευαισθητοποίησης στον Φλεγμονώδη Καρκίνο του Μαστού».

Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας, με το πρώτο σύμπτωμα στο μαστό να επιδιώκεται σωστή διάγνωση από έμπειρο κι εξειδικευμένο ιατρό. Όσο πιο έγκαιρη κι έγκυρη η διάγνωση του καρκίνου, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα επιτυχούς αντιμετώπισής του.

Η διάγνωση είναι εκείνη που καθοδηγεί τους ιατρούς στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με προεγχειρητική χημειοθεραπεία και κατόπιν χειρουργική αφαίρεση του όγκου και των γειτονικών ιστών και λεμφαδένων.

Η χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη, καθώς συρρικνώνει τον όγκο διευκολύνοντας τη χειρουργική του αφαίρεση και μειώνοντας την πιθανότητα επανεμφάνισης του.

Αμέσως μετά τη χημειοθεραπεία, ακολουθεί ριζική συνήθως επέμβαση στον μαστό.

Λόγω του ότι η νόσος επηρεάζει το δέρμα, η τεταρτεκτομή , δηλαδή η χειρουργική επέμβαση με την οποία διατηρείται ένα τμήμα του μαστού και η μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος δεν ενδείκνυνται ως θεραπευτικές επιλογές.

Συνήθως, ο φλεγμονώδης καρκίνος δεν εξαπλώνεται και στο δεύτερο μαστό.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση και ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να ακολουθήσει νέος κύκλος χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία.

Ο συνδυασμός της χειρουργικής επέμβασης με τις παραπάνω θεραπείες μπορεί να επιφέρει την ίαση για τους ασθενείς, ιδιαίτερα αν η διάγνωση του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού είναι έγκαιρη και η αντιμετώπιση άμεση και δραστι